Μονομετοχική Ανώνυμη Εταιρεία Δήμου Μαλεβιζίου

TEDxAgiaPelagia: Σκέψεις ευφορίας από τον κ. Κωνσταντίνο Σύρμο

25 Μαΐου, 2021

Ένα υπέροχο κείμενο για την ευφορία διατυπώθηκε από τον κ. Κωνσταντίνο Σύρμο, υποστηρικτή του TEDxAgiaPelagia.

Μαλλιά θα ‘χε κόκκινα, μπλε αλλά και ξανθά, φυσικά και μαύρα και καστανά. Θα ‘χε σπινθηροβόλο βλέμμα, θα μύριζε από όλα τα λουλούδια – ναι ακόμη και από τους κάκτους. Θα περπατούσε κάνοντας κουτσό μέσα σε αμπέλια και ελαιόδεντρα, θα χοροπηδούσε με άλματα από κορυφή σε κορυφή στις οροσειρές. Θα προσευχόταν, θα παραμόνευε να αμαρτήσει. Θα νήστευε με πίστη και θα χόρευε με τους Σαμάνους. Θα ταξίδευε παντού δίχως να ξεχωρίζει, σαν να ‘χε γεννηθεί στον κάθε προορισμό. Θα αγκάλιαζε τον κάθε ένα και την κάθε μία. Άφοβο για το ποικιλόμορφο, αδιάφορο για το ασυνήθιστο. Έτσι κάπως θα έμοιαζε, αν ήταν ένα ον με υλική υπόσταση και διάπλαση η ευφορία.

Η ευφορία, μπορεί να προκύψει από μία αγκαλιά ενός αγαπημένου μας προσώπου, από μία επαγγελματική μας επιτυχία, από μια βόλτα στην αμμουδιά μα κι από ένα εθιστικό ναρκωτικό, μια ψυχιατρική κρίση μανίας ή ένα αναλγητικό πόνου τη στιγμή της επίδρασης. Κρύβεται στο πρώτο παγωτό του καλοκαιριού, στον έρωτα, στην επιστροφή ενός φαντάρου, σε μια νίκη στο σκάκι, στο μεθύσι. Είναι μία αίσθηση ενωτική, δεν βάζει σύνορα και όρια. Μας υποδέχεται και μας αποδέχεται όλους, στις στιγμές της δύναμης και της αδυναμίας μας, ανθρώπους και φύση. Όπως το λουλούδι όταν ανθίζει ή καθώς ο γύπας ορμά προς το θήραμά του ή σαν τη θάλασσα όταν βουτά στην άμμο, όλα μοιράζονται την ίδια ευφορία που αισθανόμαστε κι εμείς. Αν κοιτάξουμε διάπλατα γύρω μας και παραδειγματιστούμε από τις ιδιότητές της, ίσως καταφέρουμε να γίνουμε ο καθένας για τον άλλον κι όλοι μαζί για το περιβάλλον που μας φιλοξενεί, φορείς της ευφορίας αυτής.

Το TEDxAgiaPelagia διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Μαλεβιζίου, της ΜΑΕΔΗΜ και της Περιφέρειας Κρήτης και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24.07.2021 στην Αγία Πελαγία με θέμα «Ευφορία/Εuphoria».

 Η ευφορία είναι μια συναισθηματική κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο βιώνει έντονα συναισθήματα ευημερίας, ευτυχίας και ενθουσιασμού. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να προβληματιστούν, να εμπνευστούν αλλά κυρίως να προσδιορίσουν τι σημαίνει για αυτούς ευφορία και πως μπορεί να επιτευχθεί σε ένα αναπτυσσόμενο παραλιακό μέρος όπως η Αγία Πελαγία. Πως μπορεί να ισορροπήσει η ευφορία κατοίκων και επισκεπτών χωρίς καμία περιβαλλοντική έκπτωση; Με ποια μέσα μπορεί να συντελεστεί αειφόρος ανάπτυξη στη σύγχρονη εποχή στην Αγία Πελαγία? Είναι εύκολο ή δύσκολο?

Σχετικά με το TEDx, x = τοπικό και αυτο-οργανωμένο συνέδριο

Στο πνεύμα της αποστολής του TED και των «ιδεών που αξίζει να εξαπλωθούν», το TED δημιούργησε το TEDx, ένα πρόγραμμα τοπικών, αυτο-οργανωμένων εκδηλώσεων που φέρνουν τους ανθρώπους κοντά για να μοιραστούν μια εμπειρία τύπου TED.  Τα συνέδρια TEDx σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται ανεξάρτητα από επιλεγμένες ομάδες, σύμφωνα με τους κανόνες και τις  προδιαγραφές του έπειτα από λήψη ειδικής άδειας (TEDx License).

Σχετικά με το TED

 TED (Technology, Entertainment, Design) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο τη διάδοση καινοτόμων ιδεών. Ομιλίες δημοσιεύονται καθημερινά στο  TED.com, στο  TEDx, , στο TED Fellows ,στο The Audacious Project, στο εκπαιδευτικό TED-Ed. και στο TED@Work, αναμεταδόσεις γίνονται στο The TED Interview with Chris Anderson,WorkLife with Adam Grant, Pindrop and TEDxSHORTS.

Ακολουθήστε το TED on TwitterFacebookInstagram and on LinkedIn.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε & να ενημερώνεστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

facebook: TEDxAgiaPelagia

instagram: tedxAgiaPelagia

twitter: http://twitter.com/TEDxAgiaPelagia #tedxagiapelagia

Media Contact: Θεοδώρα Κουτσάκη

tedxagiapelagia@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση: 7 Ιουνίου, 2021

Top